Vad skulle du göra om du blev 100 år gammal?

Igår såg vi på filmen hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Den var både rolig och lite rörande tyckte jag.
 
Tänk att vara 100 år gammal och fortfarande vara så pigg och klar i huvudet så man klarar av ett sånt äventyr som han i filmen gjorde, nu var det ju lite extremt, men tänk och flyga till Bali när man är 100 år gammal!
 
Nu ser det inte ut såhär i verkligheten. Dom som når 100 år är oftast väldigt ensamma eller så bor de på ett ålderdomshem.
När man bor på ett ålderdomshem så tas man ifrån mycket, man kanske klarar av många saker själv men idag är personalen oftast väldigt stressade så man gör sakerna åt dom för att det ska gå snabbare, någon som känner igen sig? Jag har gjort det många gånger, kanske ibland utan att tänka på det.  T.e.x efter att man har duschat en brukare, man hjälper till att torka av dom och klä på dom, för att vara snäll. Men egentligen kanske de klarar det själva? Oftast så brukar dom ju säga till att de klarar av det själva men så finns det dom som inte gör det. Dom kanske känner av att man är stressad och tycker att det går snabbare att personalen gör det. Bara där har man tagit en sak dom klarar av själva. När jag blir gammal så vill jag göra de saker själv som jag klarar av, jag vill inte att någon tar det ifrån mig.
Jag vill själv bestämma när jag vill duscha, gå upp på morgonen osv.
 
Någon brukare kanske flyttar på sin dusch eller ledsagning eller säger att det inte behövs den här gången, för att han/hon vet att det inte finns tid idag för att duscha eller gå och handla?
 
Någon brukare har dusch 1 gång i veckan vanligtvis men väljer nu att duscha 2 gånger i veckan, personalen suckar och tycker det är jobbigt, för det finns inte tid för det.
 
Hur vanligt är inte det här egentligen?
 
När man blir gammal och har levt ett helt liv, då vet man nog själv vad man klarar av och vad man inte klarar av. (sålänge man inte är dement)
 
När och om jag hamnar på ett äldreboende så ska jag få bestämma själv över saker, jag ska få den hjälp jag behöver och jag ska fortfarande tycka livet är roligt.
 
Tänk att dra iväg till Bali när man är 100 år gammal, vilken grej!
 
Hur vill du leva när du blir gammal?
 

mollansmamma.blogg.se

Hej! I min blogg får ni läsa om hur det är att vara mamma till ett dianetes barn. Min dotter fick sjukdomen när hon var 1 år och 10 månader. Idag är hon 6 år och det har varit väldigt tuffa år. Följ med i våran vardag, i både med och motgångar.

RSS 2.0